112KortPolitiePolitieberichten

58-jarige ‘schoorsteenveger’ aangehouden wegens oplichting

Provincie Groningen – De politie heeft een onderzoek naar een frauduleuze schoorsteenveger afgerond. Eind maart werd een 58-jarige man uit Groningen aangehouden wegens oplichting. Hij zou zich in 2015 en 2016 schuldig hebben gemaakt aan oplichting. De politie heeft 9 aangiftes tegen hem onderzocht in de provincie Groningen.

 

Meerdere meldingen/aangiften

De politie heeft vanaf begin 2015 tot maart 2016 diverse meldingen en aangiftes ontvangen van oplichting. Bij de mensen kwam een man aan de deur die zich voordeed als schoorsteenveger. De man vroeg 30 euro voor het vegen van de schoorsteen. De klanten gaven hem geld voor zijn werkzaamheden. Hij ging vervolgens wisselgeld halen, maar het wisselgeld kregen ze niet terug. Bovendien kwamen de klanten er achter dat hun schoorsteen niet was geveegd. De mensen vertrouwden de schoorsteenveger omdat de man zich voordeed als medewerker, van een voor hen, bekend bedrijf dat zich bezig houdt met schoorsteenvegen.

Onderzoek naar verdachte en aanhouding

De politie is begin 2016 gestart met het onderzoek na enkele meldingen van oplichting. In sommige gevallen werd later aangifte gedaan. In het onderzoek zijn negen aangiftes meegenomen. Op basis van de getuigenverklaringen van gedupeerden kon de verdachte worden opgespoord. De verdachte is in maart van dit jaar aangehouden. Tijdens het verhoor heeft hij bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan oplichting. Geld blijkt het motief. Het dossier wordt opgemaakt en verzonden naar het Openbaar Ministerie die zich zal buigen over de strafafdoening.

Babbeltrucs

Dit is een sprekend voorbeeld van babbeltrucs. Mensen die aanbellen en met een smoesje uw huis binnenkomen of u op slinkse wijze geld afhandig maken. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen. Kijk voor meer informatie op https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *