Geen categorie

Sneeuw en ijzel op komst; wees gewaarschuwd!

Nederland – Er wordt voor vandaag een behoorlijke hoeveelheid (natte) sneeuw voorspeld in grote delen van Nederland. Het Noorden lijkt vanavond nog geen last te krijgen van de winterse neerslag maar niets is onvoorspelbaarder dan het weer.

dvf_4090

Hier enkele tips om toch (relatief) veilig de weg op te kunnen:

1. Houd afstand
Zorg altijd voor ruim voldoende afstand zodat je tijdig kunt anticiperen zonder in een spin te raken. Kijk ver voorruit, bij slecht zicht op je navi kijken zodat je weet of er bochten of eventueel kruispunten, etc. aankomen.

2. Pas je snelheid aan
Pas je snelheid aan de omstandigheden aan, blijf niet als een dolle doorjagen om maar bij je bestemming te komen.

dvf_4125

3. Wegrijden in een hogere versnelling
Wanneer er veel sneeuw ligt kun je beter in de tweede versnelling wegrijden om zoveel mogelijk tractie te krijgen. Probeer zoveel mogelijk op het veel bereden gedeelte van de weg te blijven en naar het midden zodat je wat ruimte hebt in het geval van glijden. Rij in een zo hoog mogelijke versnelling om wielspin te voorkomen.

dvf_4139

4. Remmen op je motor

Probeer zo min mogelijk te remmen. Zoals gister al beschreven is ABS geen garantie om veilig tot stilstand te komen. Probeer dus in een dusdanige versnelling te rijden dat je optimaal kunt profiteren van de motorrem. Een te lage versnelling is ook niet goed (behalve serieus bergafwaarts) omdat je anders juist wielspin gaat creëren.  Het grote voordeel van ABS is dat je de wielen niet blokkeren en dat je dus kunt blijven sturen maar dit zorgt in sneeuw vaak wel voor een langere remweg, hou hier dus rekening mee!

 

dvf_4112

5. Rustig aan
Probeer al je ‘handelingen’ zeer geleidelijk uit te voeren, dit gaat op voor gas geven, schakelen, remmen en sturen.

Bron: wepowder.nl

Opvouwbare-sneeuwschep-10980-Custom

Daarnaast is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je altijd een (opvouwbare) schep bij je hebt of in ieder geval iets waarmee je je auto kunt uitgraven als je vast komt te zitten. Ook een warm deken en iets te eten en/of drinken is aan te raden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d