112KortBrandweerOngevallen

Barbecuen in woning in Groningen; vier mensen naar ziekenhuis met koolmonoxidevergiftiging

Groningen – Vier mensen zijn donderdagavond 6 april opgenomen in het ziekenhuis met een koolmonoxidevergiftiging. Deze hebben zij opgelopen omdat er in hun woning aan de Pandangstraat in Groningen binnen werd gebarbecued. De rook kon hierdoor niet weg. De twee bewoners en hun buren raakten vergiftigd. De brandweer heeft metingen gedaan en de woningen geventileerd.

Wat is een koolmonoxide vergiftiging en hoe herken ik het?

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.

Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *