Gele praatpalen van ANWB gaan met pensioen; wat te doen bij pech?

Kolham – Het is een bekende verschijning langs de Nederlandse snelwegen; de gele paal waar je bij pech de hulp kan inroepen van de ANWB of een andere pechhulpverlener. Na ruim 50 jaar trouwe dienst nemen we afscheid van de praatpaal. Vanaf 1 juli moeten weggebruikers met eigen middelen hulp inroepen als ze bij pech of een ongeval stranden langs de snelweg.

Rijkswaterstaat adviseert om:
– altijd een opgeladen mobiele telefoon bij u te hebben (en eventueel een opgeladen powerbank); het telefoonnummer van uw pechhulpverlener paraat te hebben;

– indien mogelijk door te rijden naar een pechhaven, parkeerplaats of benzinestation;

– bij een pechgeval of incident direct achter de vangrail te gaan staan met een veiligheidshesje aan zo snel mogelijk hulp te laten komen.

Vanaf 1 juli worden de praatpalen uitgeschakeld en gaan we ze verwijderen. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat alle 3300 praatpalen zijn weggehaald. De praatpalen worden in het weekend van 1 juli voorzien van een hoes, zodat het voor iedereen duidelijk is dat ze het niet meer doen. Bijzonder is dat het grootste deel van de praatpalen door de aannemer duurzaam wordt ‘geüpcycled’. Ze worden niet vernietigd of gerecycled, maar krijgen een nieuw leven in een vorm die dichtbij de oorspronkelijke vorm ligt, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil. Deze werkwijze past mooi in de duurzame Marktvisie van Rijkswaterstaat. Wilt u een praatpaal in de tuin, dan hebben we goed nieuws: een deel van de praatpalen komt via de aannemer en via Domeinen Roerende Zaken te koop. En wie weet komt u nog eens een praatpaal tegen in een museum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: