PolitiePolitieberichten

Vermiste Veendammer Jos Brech blijkt hoofdverdachte in moordzaak Nicky Verstappen

Limburg / Veendam – In het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen is sprake van een belangrijke doorbraak. De donor van de verdachte sporen die zijn aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen is bekend. Het gaat om Jos Brech, een man van 55 jaar.

Het is niet bekend waar de verdachte nu verblijft. Najaar 2017 is hij naar het buitenland vertrokken. Het laatste teken van leven is van februari 2018. De familie heeft hem in april 2018 als vermist opgegeven. Recente zoektochten hebben niets opgeleverd. Hij staat nationaal en internationaal gesignaleerd. Ook staat hij sinds vandaag op de Nationale Opsporingslijst.

Verblijfplaats

Zijn laatst bekende verblijfplaats is in de Vogezen in Frankrijk en daar hebben al verschillende zoekacties plaatsgevonden.
De Franse Gendarmerie is daarbij ook ingeschakeld. Op dit moment is er geen spoor van hem.

Wie is Jos Brech?

In 1998 was Jos Brech 35 jaar oud en woonde hij in Simpelveld. Hij was actief bij de scouting en heeft enige jaren bij een peuterspeelzaal gewerkt.
Voor zover bekend is hij de laatste jaren vooral actief als organisator van bushcraft tochten en doet hij dit in het buitenland. Hij is zelf een ervaren bushcrafter. Dat maakt dat hij in staat is langere tijd in de natuur te overleven.

Onderzoek

De man is vanaf 1998 opgenomen in het politiedossier. Hij was één van de passanten die in de nacht van 11 op 12 augustus 1998 op de Brunssummerheide aanwezig is geweest. Zijn gegevens zijn toen genoteerd. Om die reden is hij eind 2017 door de politie benaderd vanwege het 1-op-1 DNA-afname traject. Hij gaf geen gehoor aan de oproepen die hij kreeg.

In het kader van de vermissingszaak zijn door een ander politieteam buiten Limburg persoonlijke goederen van de man voor DNA-onderzoek ingezonden naar het NFI. Daarnaast heeft het onderzoeksteam Nicky Verstappen ook persoonlijke spullen van de man naar het NFI gezonden. Er werd door het onderzoeksteam ook DNA van twee verre verwanten van de man ingestuurd.

Op 8 juni jl. berichtte het NFI dat de DNA-profielen uit het vermissingsonderzoek en het onderzoek Nicky Verstappen en de profielen van de verre verwanten van de man overeenkwamen met de verdachte sporen op de kleding van Nicky Verstappen.

Voor het onderzoeksteam stond toen vast dat deze man de donor is van de verdachte sporen.

Vanaf dat moment heeft deze man de status verdachte in het onderzoek gekregen. Het politieonderzoek richtte zich vervolgens op het vinden van hem.

Brunssummerheide

De 11-jarige Nicky was op zomerkamp op de Brunssummerheide toen hij in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 vermist raakte. De volgende avond werd zijn lichaam vlakbij het kamp gevonden.
Het onderzoek naar de vermissing en het overlijden van Nicky heeft nooit stilgelegen.

Nabestaanden

De nabestaanden van Nicky Verstappen zijn direct na het bekend worden van deze ontwikkelingen in het onderzoek door het onderzoeksteam op de hoogte gesteld.

Ze zijn blij met de ontwikkelingen in het onderzoek. “De vraag die ons blijft bezighouden is: ‘wat is er met Nicky gebeurd’. We hopen dat deze volgende stap in het onderzoek snel meer duidelijkheid geeft.”

Oproep

De politie schakelt nu de hulp in van het publiek bij het vinden van Jos Brech. Heeft u hem na medio februari 2018 nog gezien of gesproken? Of heeft u een vermoeden waar hij zich op dit moment bevindt? Laat het weten via het digitale tipformulier of via het speciale telefoonnummer 088-1688999. Dit telefoonnummer is van 22 tot en met 31 augustus 2018 bereikbaar voor tips over de mogelijke verblijfplaats van de verdachte. Ook andere informatie met betrekking tot de verdachte kan hier gemeld worden.
Het is ook mogelijk informatie vertrouwelijk door te geven via Team Criminele Inlichtingen, via telefoonnummer 079-3458999.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *