112KortOverig

FIETSVERLICHTINGSCAMPAGNE ‘IK VAL OP IN GRONINGEN’

Midden-Groningen – Onder het motto ‘Ik val op’ organiseert Verkeerswijzer Groningen dit najaar verschillende acties in de provincie om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid.

Helaas fietsen veel mensen, vooral jongeren, zonder licht. Vaak hebben ze niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn mensen bovendien erg kwetsbaar in het verkeer en relatief vaak slachtoffer van ongevallen. Voor Verkeerswijzer Groningen is dat reden om extra aandacht te vragen voor fietsverlichting.

Langs en op de paden

In de hele provincie staan (driehoeks)borden langs de wegen en fietspaden om mensen te attenderen op het gebruik van fietsverlichting. Verder komt er op tachtig fietspaden en op veel schoolpleinen een graffiti-afbeelding ‘Ik val op!’. De afbeelding is gemaakt met milieuvriendelijke krijtverf en is tijdelijk. Na verloop van tijd verdwijnt de verf door slijtage en regen.

Controleacties in de provincie

In de maanden november en december houden wij in (bijna) alle gemeenten fietscontroleacties op drukke fietspaden in de provincie. Ook bij VO-scholen worden controleactie gehouden. Daarbij worden fietslampjes en folders uitgedeeld en geven medewerkers wij voorlichting over het (juiste) gebruik van fietsverlichting..

Scholen

Verkeerswijzer Groningen brengt de campagne ook bij scholen onder de aandacht. Op schoolpleinen door de hele provincie zijn milieuvriendelijke krijttekeningen aangebracht met de Ik val op-boodschap. Basisscholen kunnen het ‘Zichtbaarheidspakket’ van VVN aanvragen. Daarmee kunnen zij de fietsverlichting van honderd leerlingen controleren en meedoen aan een zichtbaarheidswedstrijd. De Lichtbrigade Toolkit, die scholen in 2015 hebben ontvangen, is ook goed te gebruiken bij deze fietsverlichtingsactie.

Naast de acties van Verkeerswijzer Groningen houdt de politie op verschillende plaatsen in de provincie controles op fietsverlichting.

Foto: Verkeerswijzer Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *