112KortOverig

Scholen beginnen maandag weer; Veilig Verkeer Nederland geeft tips om ongelukken te voorkomen!

Midden-Groningen – Aanstaande maandag 17 augustus beginnen de scholen in Noord-Nederland weer. Na de lange zomervakantie gaan de scholieren weer massaal lopend of op de fiets naar school. 

Andere weggebruikers worden daarom geattendeerd op de aanwezigheid van de scholieren. Dit gebeurt met grote spandoeken welke zijn opgehangen door Veilig Verkeer Nederland.

Het is een spannende periode voor scholieren: een nieuw schooljaar en wellicht een nieuwe thuis-schoolroute. Ze hebben nog niet zoveel verkeerservaring én voelen druk om erbij te horen. Scholieren zijn in het verkeer dan ook erg gebaat bij oplettende volwassenen. Daarom roepen we met de campagne De scholen zijn weer begonnen in de periode na de zomervakantie met name automobilisten op extra alert te zijn in het verkeer.

Foto: Venema Media / Tekst gaat verder onder de foto

6 manieren om te helpen als automobilist

1. Werk vanuit huis

Door de coronamaatregelen hebben we ontdekt dat fysieke afspraken vaak niet nodig zijn. Uit onze Flitspeiling blijkt dat een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken door 48% van werkend Nederland ideaal wordt gevonden. Is thuiswerken ook voor jou een mogelijkheid? Dan is dat zeker in deze periode een mooie bijdrage aan veiliger verkeer!

2. Vertrek op tijd

Moet je toch naar je werk of een andere bestemming? Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen en veilig van A naar B te komen. Ook ben je dan geduldiger naar je medeweggebruikers – waaronder scholieren – toe.

3. Matig je snelheid

Wist je dat als de gemiddelde snelheid zakt van 50 naar 49 km/uur, dit naar verwachting leidt tot 5,9% minder doden en 4% minder ernstig gewonden? Rijd in deze periode daarom het liefst net wat rustiger dan normaal, zeker in de omgeving rond scholen.

4. Rij MONO

Onze telefoon is de grootste bron van afleiding tijdens het rijden. Ga ongestoord onderweg door hem op te bergen en meldingen uit te schakelen, bijvoorbeeld met de MONO-app AutoModus. Zo kun je je aandacht goed bij het verkeer houden.

5. Vermijd schoolzones

Rond het openen en sluiten van de scholen is het vaak extra druk in de schoolomgeving. Is een andere route mogelijk? Vermijd dan wegen langs scholen. Rustiger voor jou en voor de scholieren.

6. Pak de fiets

Kun je ook op de fiets naar je bestemming? Dan is het een idee – om net als veel kinderen en scholieren – op de fiets te stappen in deze periode. Zo zijn er minder auto’s op de weg en ben je nog gezond bezig ook!

 

Checklist veilig fietsen (8 tips voor fietsers!)

1. Up-to-date verkeerskennis

Hoe staat het met jouw kennis van de verkeersregels? Doe de gratis zelftest voor fietsers, ontdek je score en daag je vrienden uit!

2. Smartphone in je (rug)zak

Wist je dat de kans op een verkeersongeval zes keer groter is als je een berichtje leest of schrijft als je onderweg bent? Fiets daarom MONO (zonder afleiding van je telefoon). Door je smartphone op te bergen en een ‘niet storen’-functie te gebruiken vermijd je verleiding. Scheelt je ook een flinke boete!

3. Een veilige fiets

De zomerperiode is hét moment voor een uitgebreide fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting. Geen tijd of zin? Vraag dan die handige vriend om hulp of gun je fiets eens een opknapbeurt bij de fietsenmaker.

4. Een relaxte fietsroute

Kies voor een veilige route naar je werk, je school of andere bestemming. Als er drukke of gevaarlijke punten zijn kun je deze wellicht vermijden door voor een andere weg te kiezen. Zo ga je ontspannen onderweg. Fietst je kind een nieuwe route na de zomer? Oefen deze dan – net als Mats en zijn moeder – vooraf, zodat hij of zij goed voorbereid op pad gaat.

5. Een prettige playlist

“I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.” Een muziekje kan je fietsrit extra leuk maken. Kies voordat je vertrekt de nummers uit die je onderweg wil luisteren en zet ze in één playlist. Dan hoef je daar tijdens het fietsen niet meer aan te denken. Let er verder op dat je oortjes goed vastzitten en dat je nog voldoende omgevingsgeluiden hoort.

6. Tas op je rug of bagagedrager

Met je tas achterop de fiets heb je meer balans dan wanneer je deze aan je stuur hangt. Met snelbinders of een bagagespin zet je je tas stevig vast en hoef je er (letterlijk) niet meer naar om te kijken.

7. Fietsverlichting en opvallende kleding

In het donker of bij slecht weer ben je als fietser extra kwetsbaar. Zet je fietsverlichting aan en kies voor opvallende kleding, zodat je goed zichtbaar bent. Een setje reservelampjes kan je uit de brand helpen mocht je vaste verlichting het opeens begeven. Wist je trouwens dat knipperende fietsverlichting niet is toegestaan? Let er dus op dat je voor de juiste stand kiest.

8. Uit de dode hoek

Nog geen 50% van de volwassen fietsers weet waar de dode hoek van grote voertuigen zich bevindt. Met deze vuistregels sta je nooit meer op een onveilige plek:

  • Blijf rechts en ruim achter een groot voertuig.
  • Houd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.