112KortBrandenBrandweerGemeente Nieuws

Gemeente Midden-Groningen: “Jaarwisseling 2021-2022 rustig verlopen”

Midden-Groningen –  De afgelopen jaarwisseling is in Midden-Groningen relatief rustig verlopen. Dit blijkt uit een eerste evaluatie met alle betrokken diensten. Er was in Midden-Groningen in het algemeen vooral sprake van gezelligheid. Er waren geen grootschalige brandstichtingen of andere ernstige incidenten. De brandweer, de politie en de gemeente zijn tevreden met de gezamenlijke aanpak en het effect ervan.  
Verbetering in Hoogezand en Sappemeer
“Er is een positieve omslag zichtbaar in de stedelijke delen van Hoogezand en Sappemeer, en dat verdient een compliment. De inzet van het beleid van de afgelopen jaren was er onder andere op gericht om vooral daar het aantal afvalverbrandingen en ernstige overlast door jongeren rond de jaarwisseling terug te dringen. Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen. ” zo licht burgemeester Adriaan Hoogendoorn toe. In 2020-2021 gold er tijdens de nieuwjaarsnacht nog een noodverordening in een deel van Hoogezand om dreigende ongeregeldheden te voorkomen. Dat is de afgelopen jaarwisseling niet nodig geweest. “Dat is een positief gegeven, waar ik erg blij mee ben,” aldus de burgemeester.  
 
Materiële schade
De totale schade aan gemeentelijke eigendommen in het openbare gebied is voor deze jaarwisseling voorlopig becijferd op 42.000 euro. De schades tijdens de jaarwisseling aan gazons, plantsoenen, klinkers en tegelbestrating zijn in financieel opzicht beperkt gebleven. In Midden-Groningen als geheel is slechts 15 vierkante meter asfalt beschadigd. Dat alleen al betekent een kostenpost van ongeveer 5000 euro. Er is sprake van een toenemend gebruik van vuurkorven zodat er minder wegdek beschadigd raakt.
 
Vooral vandalisme heeft geleid tot schades. Opvallend is de omvangrijke schade aan verkeersmeubilair. In Midden-Groningen zijn er 119 verkeersborden kapotgegaan, waarvan 86 in Siddeburen en omgeving. In Siddeburen zijn ook een verkeersdrempel en 2 bushokjes zwaar beschadigd, wat een aanzienlijk deel uitmaakt van de totale schade. Burgemeester Hoogendoorn: “Ondanks dat er opnieuw een vuurwerkverbod van kracht was, is illegaal en zwaar vuurwerk de voornaamste methode voor deze vernielingen. Dat is een buitengewoon teleurstellende ontwikkeling en daarmee een zorgpunt dat extra aandacht zal krijgen in de aanloop naar de volgende jaarwisseling.”