Gemeente NieuwsOverig

Gemeente Midden-Groningen brengt eerste twee opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in gereedheid

Midden-Groningen – De gemeente Midden-Groningen brengt de voormalige school aan de Astronautenlaan in Hoogezand en het voormalige gemeentehuis aan de Hoofdweg in Slochteren in gereedheid om vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen opvangen. Beide locaties lenen zich goed om kwalitatief en veilig opvang voor vluchtelingen te realiseren. De gemeente werkt bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen nauw samen met Vluchtelingenwerk Nederland, het Rode Kruis en de GGD.
 
Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag 11 maart het besluit genomen deze locaties gereed te maken. Aansluitend zijn de voorbereidingen gestart om deze locaties daadwerkelijk operationeel te krijgen. De omwonenden ontvangen dinsdag of woensdag een informatiebrief. Er worden nog meerdere andere locaties op geschiktheid beoordeeld, waaronder het voormalige gemeentehuis in Muntendam. Een besluit door het college daarover wordt volgende week verwacht.
 
“Met het inrichten van deze opvanglocaties willen wij als inwoners en gemeente de Oekraïense vluchtelingen de helpende hand bieden nu zij onder bizarre en gruwelijke omstandigheden hun land, hun huis en vaak ook hun dierbaren hebben moeten achterlaten. Ik leef zeer met hen mee en hoop dat zij zich welkom voelen in onze gemeente. Het is geweldig om te zien hoe inwoners uit de hele gemeente van jong tot oud de handen uit de mouwen steken om de Oekraïense bevolking op wat voor manier dan ook te helpen,” aldus burgemeester Adriaan Hoogendoorn.
 
Astronautenlaan
De voormalige school aan de Astronautenlaan in Hoogezand kan per direct voor de opvang van 40 vluchtelingen worden ingezet. De verwachting is dat nog deze week de eerste vluchtelingen zullen aankomen. Omdat het gebouw nu via leegstandsbeheer wordt benut en zal worden vrijgemaakt, zullen er binnen drie weken nog eens 90 plaatsen bij komen, zodat er in totaal 130 vluchtelingen opgevangen kunnen worden.
 
Hoofdweg Slochteren
Het voormalige gemeentehuis Slochteren moet eerst geschikt gemaakt worden; de verwachting is dat daarvoor 2 a 3 weken nodig zijn. Het sociaal team Oost blijft er gevestigd, maar gaat intern verhuizen. Als de locatie gereed is, is het mogelijk om er ongeveer 150 vluchtelingen in te huisvesten.
 
Hulp bieden
Er zijn ook in Midden-Groningen veel initiatieven om Oekraïners te helpen. Inwoners die willen helpen kunnen bijvoorbeeld kijken op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl, een website van Vluchtelingenwerk Nederland.  Deze organisatie coördineert ook de inzet van vrijwilligers bij opvanglocaties. De Nederlandse gemeenten verwijzen daarom inwoners die willen helpen (met goederen of met vrijwilligerswerk) door naar Vluchtelingenwerk Nederland.