Gemeente NieuwsPolitie

Burgemeester Hoogendoorn sluit drugspand in Froombosch

Froombosch – Op maandag 29 januari heeft burgemeester Adriaan Hoogendoorn een loods aan de Langewijk in Froombosch voor een periode van zes maanden gesloten. In de loods bij de woning vond de politie in oktober een in werking zijnde drugslaboratorium en ingrediënten en materialen voor de productie van synthetische drugs.

De burgemeester kan panden (tijdelijk) sluiten als er sprake is van overtreding van de Opiumwet. De loods wordt verzegeld en op het pand wordt een bord geplaatst, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat het pand gesloten is, omdat er drugs werd gemaakt.
 
Het sluiten van een pand waarin bijvoorbeeld een drugslab wordt aangetroffen is onderdeel van het drugsbeleid van de gemeente Midden-Groningen. Drugsgebruik leidt tot verslaving en gezondheidsproblemen. Het maken van drugs kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld door brandgevaar. Het trekt ook meer criminaliteit aan in de buurt. Om dat te voorkomen, sluit de burgemeester tijdelijk een gebouw waar drugs wordt gemaakt of voor verkoop bedoeld is. Zo wordt de link van het pand met het drugs- en criminele circuit verbroken. Het gemeentelijk drugsbeleid staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging van verdachten. Het Openbaar Ministerie neemt daarover een beslissing.
“De aangetroffen drugs en de hoeveelheid materialen voor productie laten zien dat het hier om een omvangrijk en professioneel drugslaboratorium ging. Wij accepteren de productie van en handel in drugs in Midden-Groningen niet,” verklaart burgemeester Adriaan Hoogendoorn. “Door de loods voor zes maanden te sluiten wordt de bekendheid van het pand als drugsadres geannuleerd, en de handel op dit adres wordt daadwerkelijk en structureel beëindigd.”
 
Meldingen over criminaliteit
Voor meldingen over criminaliteit kunnen inwoners contact opnemen met de politie via 0900-8844. Dat kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000: op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24 uur per dag via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.