Landelijk Nieuws

AD.nl

NU.nl 

NU - Binnenland Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

 • Kerken controleren coronapas niet: 'Past niet bij kerkelijk bezoek'
  by NU.nl/ANP on 21 september 2021 at 10:14

  Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zullen vanaf zaterdag, wanneer de nieuwe coronaregels gaan gelden, géén coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien. De protestanten vinden dat dit "niet past bij kerkelijke bijeenkomsten" en de katholieken zijn van mening dat het "niet past bij het karakter van de kerk", zo melden de kerkgemeenschappen dinsdag in verklaringen.

 • Eerste grondvorst sinds zomer gemeten, iets eerder dan normaal
  by NU.nl on 21 september 2021 at 06:11

  Er is dinsdagochtend voor het eerst na de zomer vorst aan de grond gemeten, meldt Weeronline. In het Brabantse Woensdrecht daalde het kwik om iets voor 7.00 uur tot -0,1 graden.

 • Vorig jaar 49.000 mensen Nederlander geworden, meeste sinds jaren negentig
  by NU.nl/ANP on 21 september 2021 at 06:08

  Het aantal mensen dat is genaturaliseerd tot Nederlander was in 2020 het grootst sinds eind jaren negentig, vooral als gevolg van de vluchtelingencrisis in 2014 en 2015, meldt het statistiekbureau CBS dinsdag.

 • Waarom heet Prinsjesdag zo en hoelang vieren we het al?
  by Lennart 't Hart on 21 september 2021 at 05:07

  Dinsdag is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander leest dan de troonrede voor. Daarin staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Maar waarom heet Prinsjesdag zo? Wie zijn die prinsjes eigenlijk? En hoelang vieren we dit al? De geschiedenis van Prinsjesdag in het kort.

 • Weerbericht: Droge en zonnige dag
  by NU.nl/Weerplaza on 21 september 2021 at 04:43

  Dinsdag in de vroege ochtend is er nog kans op wat mist. Overdag wordt het zonnig.

 • Voor het eerst in 23 jaar walrus gespot in Nederland bij Schiermonnikoog
  by NU.nl on 20 september 2021 at 19:43

  Op het strand van Schiermonnikoog is maandag een walrus waargenomen. De laatste keer dat het dier in Nederland is gezien, was in 1998 op Ameland. Zeehondenopvang Ecomare op Texel spreekt dan ook van een "zeer uitzonderlijke" situatie.

 • Trimbos gaat ondanks incident in België versoepelingen vol vertrouwen tegemoet
  by Leon Moleman on 20 september 2021 at 18:02

  Het Trimbos-instituut vreest niet voor extra drugsincidenten in Nederland als vanaf 25 september meerdaagse evenementen weer mogelijk zijn. Dat zegt het onafhankelijk kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid in gesprek met NU.nl. "Voor de consument gaan er nu weer wat dingen open, maar er is nog geen sprake van een grote heropening."

 • Limburgse oppas aangehouden voor seksueel misbruik van zeven jonge meisjes
  by NU.nl on 20 september 2021 at 16:36

  De politie heeft op 13 juni een 52-jarige vrouw uit Limburg aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van zeven jonge meisjes. Ze zou de kinderen tijdens haar oppasdiensten hebben misbruikt.

 • Kroongetuige Nabil B. zou rond Marengo-proces geen geld van OM krijgen
  by NU.nl on 20 september 2021 at 16:00

  Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, zou van het Openbaar Ministerie (OM) geen geld ontvangen voor zijn verklaringen. Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van vertrouwelijke stukken.

 • Buiten kennis verkerende kruisboogschutter Almelo twee weken langer vast
  by NU.nl/ANP on 20 september 2021 at 15:40

  De 28-jarige kruisboogschutter die verdacht wordt van een steekpartij in Almelo waarbij twee vrouwen om het leven kwamen, blijft veertien dagen langer in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Almelo maandagmiddag besloten. De verdachte zelf is momenteel "buiten kennis" en kon niet bij de voorgeleiding aanwezig zijn.

 • Politie houdt in naziuniformenzaak Urk nog drie mensen voor wapenbezit aan
  by NU.nl on 20 september 2021 at 15:36

  De politie in Flevoland heeft in het onderzoek naar het dragen van naziuniformen op Urk nog eens drie mensen wegens wapenbezit gearresteerd. Het gaat om personen van achttien, negentien en twintig jaar oud. Eerder werd in de zaak ook al een aanhouding verricht.

 • 15 jaar cel voor 'Balie-Syriër' Aziz A. voor leiding geven aan terreurorganisatie
  by NU.nl/ANP on 20 september 2021 at 14:23

  Aziz A. is maandag veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar en negen maanden voor onder meer het leidinggeven aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. A., die in 2017 ineens opdook in debatcentrum De Balie in Amsterdam, zou in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat Al Nusra hebben verkeerd.

 • Gezondheidsraad adviseert ook zwangere vrouwen griepprik te geven
  by NU.nl on 20 september 2021 at 13:55

  De Gezondheidsraad adviseert het demissionaire kabinet ook zwangere vrouwen jaarlijks een griepprik aan te bieden. Met de griepprik worden pasgeborenen beschermd tegen ernstige complicaties door de griep. Daarbij hebben de aanstaande moeders zelf ook baat bij de prik, aldus het adviesorgaan.

 • Niet langer hele klas naar huis bij coronabesmetting leerling
  by NU.nl/ANP on 20 september 2021 at 06:22

  Als een kind in het basisonderwijs besmet blijkt te zijn met het coronavirus, hoeft vanaf maandag niet meer de hele klas naar huis. De maatregel is volgens het demissionaire kabinet "in deze fase van de pandemie" te zwaar geworden.

 • Holocaust Namenmonument onthuld: 'Het kwaad heeft niet het laatste woord'
  by NU.nl/ANP on 19 september 2021 at 19:25

  Koning Willem-Alexander heeft in Amsterdam het Holocaust Namenmonument onthuld. Ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn daar de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, zowel Joden als Sinti en Roma. Demissionair premier Mark Rutte en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam waren onder de sprekers.